donderdag 27 september 2012

Een nieuw schooljaar in!


Hallo iedereen!

Het is weer hoog tijd voor een berichtje op de weblog! De zomer is ondertussen weer voorbij, de voorbereidingen van het komende seizoen zijn afgerond en de eerste start is alweer gemaakt. Hoog tijd om u / jullie bij te praten wat er allemaal is gebeurd.

Zomerprojecten
In juli en augustus zijn er twee Nederlandse projectteams langs geweest met als doel de kinderen een fijne tijd geven, relaties op te bouwen en de liefde van God te laten zien. Allereerst is er een groep uit Veenendaal langs gekomen waarbij wij als tolk op mochten treden. Het was erg leuk om deze rol te mogen vervullen, maar ook wel apart als je zinnen als “wil je mijn kind kopen?” moet vertalen aan de teamleden…
De avond nadat deze groep weer naar Nederland was vertrokken stond het volgende team alweer op de stoep; het team van Care Foundation. Met dit team zijn we eerst voor een paar dagen naar een andere zigeunergemeenschap geweest. Toen we de eerste dag in de gemeenschap aankwamen waren er erg weinig kinderen aanwezig. Het bleek dat zij allemaal met hun gezinnen op de vuilnisbelt aan het werk waren om oud ijzer te zoeken. Daarom hebben we besloten om deze kinderen de andere dagen eerst van de vuilnisbelt op te halen voordat we de activiteiten gingen starten. Het is alleen wel bijzonder als je de kinderen aan het eind van de dag weer letterlijk bij het oud vuil zet…

Nieuwe projecten
Na de zomerprojecten zijn we een korte week op vakantie geweest en daarna begonnen de voorbereidingen voor dit seizoen weer. Na de ervaringen die we afgelopen seizoen hebben opgedaan en gezien het feit dat Leon klaar is met zijn studie zijn we begonnen met het opstarten van nieuwe projecten. Allereerst hebben we een medisch spreekuur in het leven geroepen. We hebben het afgelopen jaar veel hulpaanvragen gehad en vaak kwamen deze op ongelegen momenten, of werden deze alleen door mensen gedaan als wij toevallig in de buurt waren. Daarom hebben we besloten om 3 ochtenden in de week beschikbaar te zijn voor medische vragen en andere hulpaanvragen. Dit verhoogt de drempel iets, zodat wij ook kunnen zien of onze hulp urgent is of niet. Daarnaast kunnen wij zelf gelijk informatie opzoeken over de medische klachten en direct handelen.

Daarnaast gaan we binnenkort starten met het geven van gezondheidsvoorlichting aan 4 meiden die later graag iets in de gezondheidszorg willen doen. Op deze manier hopen we onze kennis aan hun over te dragen, zodat ze zelf in hun eigen gemeenschap aan het werk kunnen. Eerst gaan we kijken hoe hun medische kennis op dit moment. Waarschijnlijk moeten we eerst uitleggen hoe een gezond lichaam werkt, en pas daarna kunnen we ons gaan richten op de ziektekant.

Andere bezigheden
Naast onze medische projecten zijn we ook bezig met andere projecten. Zo is de Mariniersclub weer gestart en zijn er een aantal nieuw mariniers bij gekomen. Twee weken geleden zijn er een aantal mariniers gepromoveerd van derde naar tweede marinier, omdat ze hebben getoond dat ze voldoende discipline en vaardigheden hebben ontwikkeld om deze rol te vervullen. Daarnaast zijn we afgelopen zaterdag op trainingsdag geweest met de mariniers. Op deze dag stonden discipline, samenwerking en doorzettingsvermogen centraal. Voor sommige mariniers was het even doorbijten, maar uiteindelijk is de groep dichter naar elkaar toe gegroeid en hebben ze leren omzien naar elkaar. gaan we komende periode ook weer lesgeven aan basisschoolkinderen van het studieprogramma.

Verder is er een programma gestart om kinderen van het liceu (middelbare school) te begeleiden. Twee keer per week is er een bijeenkomst waarin ze bijles krijgen (Engels, persoonlijke ontwikkeling en leren-leren) en kunnen ze hun huiswerk maken.

Daarnaast beginnen binnenkort de lessen aan de basisschoolkinderen weer, waarin wij allebei (weer) zullen gaan meedraaien.

Ook zal Leon de komende periode druk bezig zijn met het bouwproject van de stichting. Op de GSR is er afgelopen jaar de actie ‘Een glazen huis voor een stenen huis’ geweest waarin geld is ingezameld om een nieuw huis voor een gezin uit de Romagemeenschap in Chinari te bouwen. In oktober komt er een bouwgroep uit Nederland om dit huis neer te zetten, maar voor deze tijd moet er nog veel (vooral papierwerk) geregeld worden.

Verlenging en terugkeer Nederland
Zoals u kunt zien zijn er weer aardig wat nieuwe projecten opgezet en is er nog veel werk te verzetten. Dit is de reden dat Leon zijn verblijf in Roemenië waarschijnlijk gaat verlengen. Op dit moment wordt er nog overlegd met het bestuur van de stichting, maar zodra we meer weten hoort u het.
Rick zal daarentegen weer naar Nederland verhuizen om verder te starten met zijn master geneeskunde. Hij heeft zich weer ingeschreven en staat vanaf halverwege januari weer ingeroosterd. De komende periode zal hij gebruiken om zijn huidige werk aan Leon en de andere collega’s hier over te dragen.

Tot de volgende blog!

Leon

1 opmerking:

  1. Vanaf nu zullen de berichten niet meer op deze weblog gezet worden, maar op de volgende: http://leonderover.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen