donderdag 28 juni 2012

Het wordt rustig..


Ha iedereen,

Tot mijn schaamte zag ik dat er al bijna 3 maanden geen blog meer geschreven is door ons.. Hierbij dus een 'inhaal-editie' waardoor we jullie weer helemaal bijpraten. De zomervakantie is hier begonnen, en dat betekent voor de kinderen in de straat, maar ook voor ons, een rustigere periode. De meeste projecten die we draaien liggen op het moment stil, of staan op een laag pitje. Een mooi moment om dus eens per project terug te kijken wat er de afgelopen maanden gebeurd is!

Op het huiswerkprogramma hebben we begin juni een testweek gehad. Tijdens deze week hebben we bij alle kinderen getest hoeveel vooruitgang ze geboekt hebben op het gebied van taal en rekenen. Een moment wat zowel spannend is voor de kinderen, als voor ons als docenten. Gelukkig bleek iedereen vooruit gegaan te zijn! Na de testweek was het lesprogramma afgelopen, en volgden de excursies. Met de jongere kinderen zijn we een dag naar een speeltuin en de dierentuin geweest, met de oudere kinderen naar een zoutmijn in Turda en een kloof in de bergen, waar we een prachtige wandeling gemaakt hebben. Omdat stichting Laleaua (waar het huiswerkprogramma onder valt) 10 jaar bestond, hebben we als klap op de vuurpijl ook nog pizza gegeten! Ook hebben we afscheid genomen van de drie oudste meiden, die na de zomer naar een middelbare school gaan en dus niet meer op dit programma zullen komen.

Naast het huiswerkprogramma ligt ook onze mariniersclub even stil. De afgelopen maanden hebben ze al veel geleerd op het gebied van discipline en samenwerken, en vorige week zijn een paar oudere mariniers voor het eerst écht op de proef gesteld. Ze mochten een Nederlandse VMBO-groep van de GSR, die een project draaide in de straat, voor het eerst echt meehelpen. Zo deelden ze potloden en drinken uit aan de kleurende kinderen, leidden ze een spel en hielden ze orde. Mooi is het om te zien dat kinderen nu dus aan het werk zijn in hun eigen straat!

Met hetzelfde doel ben ik op het moment aan het praten met een meisje van 14 in de straat. Als ik de afgelopen maanden wel eens bij een zieke geroepen werd, zat zij daar ook vaak in huis om het gezin te helpen. Ik heb haar toen eens gevraagd of ze het niet leuk vindt meer te leren over ziekten en/of EHBO. Dat leek haar absoluut leuk! Deze zomer wil ik gebruiken om te kijken wat ik haar (en misschien ook wel anderen) aan wil gaan leren, en in september wil ik dan met deze 'opleiding' beginnen!

Als laatste nog nieuws over Leon, hij is vorige week officieel geslaagd en is nu verpleegkundige! De afgelopen maanden is hij veel in Nederland geweest om voor zijn studie bezig te zijn. Ook is hij nog 3 weken in Roemenië geweest voor een afstudeeronderzoek over de visie van Roma-kinderen op hun gezondheid. Het was een hoop werk, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt en heeft hij afgelopen vrijdag zijn diploma in ontvangst genomen!

Dit is voorlopig het laaste nieuwsbericht uit Roemenië, op 7 juli vertrek ik ook naar Nederland om iedereen weer eens te spreken. Wie weet tot dan!

Rick

Geen opmerkingen:

Een reactie posten